Ergonomisch zitmeubilair voor een goede zithouding

ergonomische werkplek

We werken de hele dag achter onze laptop of computer. Maar na een paar zitten krijg je een zere rug. Waarschijnlijk heb je een lange tijd in de verkeerde houding gezeten.

Maar wat is nu de juiste zithouding? En hoe kunnen ergonomische meubelen bijdragen aan een goede werkhouding? Dat vertelt SKEPP jou in dit blog!

Een goede zithouding 

Het aannemen van een juiste zithouding is van belang om rug- en nekklachten te voorkomen. Afwisseling is hierbij key. Door af en toe af te wisselen in werkhouding voorkom je dat je urenlang in dezelfde houding zit. Om toch een goede werkhouding aan te nemen zijn een aantal dingen erg belangrijk. Plaats voor een optimale zithouding je voeten op de grond, je bekken moeten hoger zijn dan je knieën. Ondersteuning in de rug is ook erg belangrijk, je bureaustoel moet voldoende ondersteuning bieden in de holte van je lage rug. Probeer zoveel mogelijk een rechte rug aan te houden voor een goede zithouding. 

Heb je een ergonomische bureaustoel? Deze heeft een aantal verschillende verstelbare onderdelen. Je kunt je bureaustoel helemaal aanpassen naar je eigen lichaam. De armsteunen van de bureaustoel moeten op de juiste hoogte staan. Wat de juiste hoogte is? Dat bepaal jij zelf! Zorg ervoor dat je ellebogen losjes op de armsteunen kunnen liggen. 

Ook het instellen van de rugleuning en de zithoogte van de bureaustoel zijn van belang. De zithoogte van je bureaustoel kan variëren tussen de 41 en 55 cm. Plaats je voeten plat op de grond en zet je knieën in een hoek van 90 graden, stel dan de zithoogte in zodat je prettig kunt zitten. 

Ergonomisch kantoormeubilair 

Door een ergonomische bureaustoel kun jij beter de juiste zithouding aannemen. Een ergonomische bureaustoel ondersteunt je lichaam namelijk beter. Een goede zithouding draagt weer bij aan een verbeterde gezondheid. Als je de hele dag op kantoor zit, is het aan te raden om regelmatig van zithouding te wisselen. Een langere tijd in dezelfde houding zitten kan lichamelijke klachten veroorzaken.

Neem ook af en toe een pauze. Haal eens koffie of loop in de middagpauze een klein rondje. Door regelmatig af te wisselen en pauze te nemen, voorkom je dat je te lang in dezelfde houding zit. Heb je een zit-sta bureau? Dan kun je ook af en toe staand werken! Door te gaan staan tijdens het werk blijven je hersenen actief. Wanneer je de hele dag zit zul je merken dat je hersenen sneller vermoeid raken. 

Neem jij al de juiste zithouding aan? 

Ondersteuning vanuit een goede bureaustoel is erg belangrijk en draagt bij aan een goede zithouding. Daarnaast moet je prettig aan je bureau kunnen werken. Zorg er daarom voor dat je bureau niet te hoog of te laag staat afgesteld. Een ergonomische werkplek draagt bij een betere lichamelijke gezondheid. Je zult namelijk minder lichamelijke klachten ervaren. Ook de afwisseling in de zithouding is erg belangrijk. Door af en toe af te wisselen in je werkhouding blijven je hersenen actief en kun jij beter aan je taken werken.

Bekijk de vele mogelijkheden


Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.