Geef een DNA-test cadeau: wie zijn je voorouders?

dna test
€ 250

Ze zijn populair en je ziet ze dan ook steeds vaker voorbij komen op het nieuws, in de krant en op social media-advertenties: DNA-testen. 

Bij een DNA-test, ook wel bekend als verwantschapsonderzoek, worden twee of meer DNA-profielen met elkaar vergeleken. En de resultaten kunnen worden ingezet bij bijvoorbeeld forensisch onderzoek. Maar ook voor de particulier zijn er toepassingen. Zo kun je met genealogisch onderzoek veel meer te weten komen over je familiegeschiedenis. Wellicht een idee om een speciaal iemand zo’n test cadeau te geven?

Hoe werkt een DNA-test?

Om te begrijpen hoe een DNA-test werkt, is het belangrijk vast te stellen hoe DNA werkt. Het begint daarbij natuurlijk altijd met de voortplanting waarbij de vader door middel van een zaadcel 23 chromosomen overbrengt naar de eicel die ook 23 chromosomen bevat. Deze chromosomen zijn een soort strengen die bestaan uit een stof die we DNA noemen. En in dit DNA zit een soort ‘code’ waarin al onze erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd.

Het prille leven bevat dus al een volledige kopie van het erfelijkheidsmateriaal van de ouders. En vervolgens wordt bij elke celdeling een kopie gemaakt van al het erfelijkheidsmateriaal. Later kan het DNA-profiel van het kind worden vergeleken met dat van zijn of haar ouders en worden vastgesteld of er sprake is van een biologische relatie.

DNA-onderzoek zien we tegenwoordig ook meer en meer terug bij het oplossen van misdaden. Daarbij wordt dan vooral gebruik gemaakt van het feit dat DNA-sporen ook na zeer lange tijd nog zijn terug te vinden op slachtoffers en vergeleken kunnen worden met de kenmerken van (vermeende) daders. Heel bekend is bijvoorbeeld het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen waarbij op grote schaal DNA-verwantschapsonderzoek werd gedaan.

Soorten DNA-testen
Er zijn verschillende vele soorten DNA-testen. Denk bijvoorbeeld aan de vaderschapstest, de moederschapstest, de broer-zus test en de familierelatie-test. De eerstgenoemde, de vaderschapstest, is waarschijnlijk wel één van de meest-voorkomende DNA-testen. Deze geeft antwoord op vragen als “is hij de vader van mijn kind?”, “ben ik de vader van mijn kind?”, “is mijn vader wel echt mijn biologische vader?”

De vaderschapstesten kunnen tegenwoordig overigens eenvoudig thuis worden uitgevoerd met volop online beschikbare testpakketten. Een uitzondering vormt echter de prenatale vaderschapstest waarbij bloed van de moeder en wangslijm van de vader wordt onderzocht. Dit kan al vanaf de 9e week van de zwangerschap en is zonder risico’s voor de foetus.

Genealogie
Naast de hierboven genoemde testen, is er ook DNA-onderzoek mogelijk op het gebied van genetische genealogie om iemands herkomst en verwantschap vast te stellen. DNA wordt namelijk van generatie op generatie doorgegeven en op basis van je DNA afkomst kun je inzicht krijgen over waar je (verre) voorouders vandaan komen. En dat kan voor leuke verrassingen zorgen! Misschien blijk je wel 10% Oost-Aziatisch te zijn!

Dit soort testen zijn online gewoon te bestellen en kosten dan rond de € 250. Veel geld voor zo maar een presentje, maar misschien ken je iemand die wel wat extra’s verdient en die je wil verrassen met een hedendaags kijkje in zijn of haar geschiedenis. De kans dat je “die heb ik al” te horen krijgt, is in ieder geval erg klein!

Geef een DNA test cadeau aan een speciaal iemand


Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.