Drie tips voor het kiezen van duurzaam speelgoed

Duurzaam Speelgoed

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in een duurzaam leven. Waar verduurzamen pakweg twintig jaar geleden enkel door een lucky few werd gedaan, is het inmiddels vreemd als je dit helemaal niet doet. Bijna iedereen probeert namelijk zijn of haar steentje bij te dragen om de ecologische voetafdruk te verminderen en de wereld een betere plek te laten zijn voor hun kinderen en de generaties die nog mogen volgen. Als je voor het eerst ouders wordt, lijkt dit gevoel alleen maar sterker te worden. Je moet er niet aan denken dat jouw kind straks in een vreselijke wereld moet opgroeien. Je doet er dan ook alles aan om de wereld een betere plek te laten zijn. Dat begint bij jezelf. Maar welke keuzes maak je dan?

Er is veel te doen over verduurzamen met kinderen. Hierbij kan je denken aan bewust kopen van tweedehands kleding, de voeding die je geeft, maar ook aan de dingen waarmee ze spelen. Want hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk groei je je huis uit met al het speelgoed wat ze ieder jaar lijken te krijgen. En als we heel eerlijk zijn, is het meeste speelgoed wat verkocht wordt allesbehalve duurzaam te noemen. Het plastic glimt je tegemoet en veel speelgoed is al kapot voordat ze überhaupt goed mee hebben kunnen spelen. Hoog tijd om hier dus verandering in te brengen. Maar hoe zorg je er voor dat je niet alleen leuk speelgoed koopt voor je kind, maar dat dit ook nog eens veilig, gezond en bovenal duurzaam is? Kies je met name voor houten speelgoed? Zijn er ook nog andere duurzame alternatieven? En hoe weet je of iets echt duurzaam is? We zetten drie tips op een rijtje.

1.      Kies voor duurzame materialen

Allereerst is het belangrijk om op het materiaalgebruik te letten. Loop je een standaard speelgoedwinkel binnen, dan word je direct overdonderd door al het plastic en felle kleurtjes. Heel aantrekkelijk voor met name jonge kinderen, maar een stuk minder duurzaam. Niet alleen door het materiaalgebruik, maar ook door de levensduur. Want laten we eerlijk wezen, heel veel van dit speelgoed is na enkele keren (ruw) spelen alweer kapot. Ontzettend zonde als het dan in de vuilnisbak terecht moet komen. Kies voor materialen die echt tegen een stootje kunnen, zoals hout.

2.      Probeer plastic te vermijden

 Plastic is over het algemeen gewoon erg slecht voor het milieu. Bovendien is de levensduur ook niet opperbest te noemen. Wist je dat plastic zelfs schadelijke stoffen bevat? Moet je maar eens nagaan hoeveel jonge kinderen via de mond schadelijke stoffen binnen krijgen door simpelweg van hun speelgoed gebruik te maken. Is je kind toch fan van plastic speelgoed? Ga dan in elk geval op zoek naar speelgoed van gerecycled plastic. Hier maken gelukkig steeds meer speelgoedfabrikanten gebruik van. Ook zijn er enkele soorten veilig en stevig plastic waar je lang plezier van kunt hebben. Denk bijvoorbeeld aan LEGO Duplo.

3.      Rouleer speelgoed met vrienden en familie

Natuurlijk wil je je kind dolgraag op zijn tijd iets nieuws aanbieden. Dat maakt ook dat spelen leuk blijft en ze niet zo snel op hun speelgoed uitgekeken raken. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je om de haverklap nieuw speelgoed aan moet schaffen. Het is misschien een goed idee om met andere ouders in je vriendenkring of familie speelgoed te rouleren. Kies er iedere maand voor om enkele speeltjes waar niets meer mee wordt gedaan in een tas te doen en breng deze naar de andere ouders toe. Zij doen vervolgens hetzelfde. Op die manier wordt al het speelgoed meerdere keren gebruikt, heeft je kind altijd iets nieuws om mee te spelen en geniet je van een zeer duurzame en budgetvriendelijke oplossing. 

Lees hier het hele artikel


Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.