Lichten en alarmen aan- en uitzetten of een liedje noemen en het begint te spelen, je leest het goed, het is niet langer fictie! Dit soort technologie heet een spraakgestuurde assistent.
Op zoek naar een leuk cadeau voor een housewarming of verjaardag? Wat denk je van zo’n spraakgestuurde assistent?
Er bestaan verschillende soorten. Zo zijn er luidpsprekers zoals Alexa, die op commando muziek afspelen en antwoorden op vragen via een connectie met Google. Aan de andere kant bestaan er ook systemen die je kan koppelen aan huisautomatisering systemen, zodat je
Welke spraakgestuurde assistent is de beste?
Je bent thuis bezig met huisautomatisering, het is de bedoeling dat al jouw apparaten zelfstandig werken of direct reageren op jouw stem. Apparatuur moet in dienst staan van de mens, niet andersom toch? Een mooie gedachte, maar begrijpt jouw digitale assistent eigenlijk wel wat je zegt?
Bij een assistent van vlees en bloed zul je eerst een sollicitatieprocedure in gang zetten, ook bij spraakassistenten zoals Alexa, Cortana, Siri en Google Home kun je beter eerst de mogelijkheden met elkaar vergelijken voordat je een beslissing maakt voor de Google Mini of Echo Dot. Laten we eens testen of de meest populaire spraakassistenten ook echt naar je luisteren!
Wat is een spraakassistent?
Een spraakgestuurde assistent is een product dat reageert op gesproken commando’s. In plaats van een zoekopdracht intypen in Google of klikken op een icoontje, kun je met jouw stem een vraag stellen of een opdracht geven.
Hiervoor wordt een ‘slimme’ microfoon gebruikt die in verbinding staat met jouw thuisnetwerk en het internet. Wanneer je deze assistenten koppelt aan jouw huisautomatisering systeem kun je ook apparaten op afstand bedienen. Denk aan het inschakelen van de verlichting of het sluiten van de gordijnen.
Luistert een spraakgestuurde assistent altijd mee?
Ja en nee. In principe moet je een specifieke term uitspreken voordat de assistent luistert. Bij Google Home zeg je eerst “Hey Google”, vervolgens heb je de volledige aandacht van deze spraakassistent. Maar de aangesloten apparaten moeten uiteraard wel altijd luisteren of het magische woord wordt uitgesproken, daarmee is de microfoon altijd actief.
Met name wanneer je kinderen in huis hebt is het verstandig om restricties in te stellen, zodat jouw kleuter niet ‘per ongeluk’ de hele collectie Bob de Bouwer op Blu-Ray bestelt via Amazon.
Welke assistenten zijn er?
Alexa
Deze spraakassistent van Amazon werkt niet alleen samen met de Echo serie luidsprekers, je vindt deze assistent ook terug in producten als de Sonos One en de Somfy TaHoma. Alexa verstaat geen Nederlands, en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Hoewel het momenteel niet de slimste optie is, leert Alexa wel snel bij.
Cortana
Microsoft heeft de naam van een karakter uit de populaire “Halo” spellen gekregen als benaming voor hun slimme assistent. Met Bing als onderliggende zoekmachine presteert Cortana behoorlijk goed, maar net als Alexa verstaat Cortana geen Nederlands. Daarnaast wordt dit Microsoft product niet goed ondersteunt door domotica producten van andere fabrikanten.
Siri
De introductie van de Apple assistent heeft de ontwikkeling van dit soort technologie flink aangewakkerd. Helaas heeft Siri niet bijster veel geleerd de laatste jaren, wat communicatie met deze dame (of heer) niet altijd even prettig maakt. Ook heeft Apple nog steeds niet hun slimme luidspreker in het Nederlands taalgebied op de markt gebracht.
Google Assistent
De enige spraakassistent zonder eigen naam verstaat naast Engels ook Nederlands, én de Google Home luidsprekers zijn te koop in de winkel. Daarnaast geeft Google Assistent ook de meest relevante antwoorden van alle bekende spraakassistenten.
Welke spraakgestuurde assistent is de beste?
Het antwoord hangt een beetje af van de taal waarin je de assistent wilt gebruiken. Google Assistent en Apple Siri verstaan beide Nederlands, Amazon Alexa niet. Overigens kan het voor de Vlamingen soms wat lastiger zijn om verstaan te worden. Siri is niet bijster intelligent, je kunt beter in het Engels vragen stellen aan Alexa.
Daarnaast is de slimme speaker van Apple officieel nog niet verkrijgbaar in Nederland, met een import HomePod heb je geen ondersteuning voor de Nederlandse taal. De Google Assistent verstaat Nederlands, en begrijpt zelfs dat je met ‘Appie’ de Albert Heijn bedoelt en met ‘Apje’ een bericht wilt sturen via WhatsApp. Ook Cortana verstaat geen Nederlands, jammer want het is na Google wel de ‘slimste’ spraakassistent.
Conclusie
Google Assistent is op dit moment de beste spraakgestuurde assistent. Naast Engels verstaat deze spraakassistent ook de Nederlandse taal, en Google heeft diverse domotica producten die in deze regio leverbaar zijn.
Microsoft Cortana is behoorlijk pienter maar mist ondersteuning van hardware, Amazon Alexa wordt steeds slimmer maar alleen als je de Engelse taal beheerst. Apple Siri is in vergelijking een vrij domme assistent, de HomePod is ook nog niet verkrijgbaar in Nederland.
Waarom zou je kiezen?
Als je met huisautomatisering bezig bent, loop je regelmatig tegen producten en diensten aan die niet goed of zelfs helemaal niet samenwerken met andere merken. Dat komt voor een deel door concurrentieoverwegingen. Google, Amazon en Apple zijn concurrenten van elkaar, het is logisch dat Alexa niet werkt op een Google Home luidspreker.
Andere fabrikanten die zelf geen spraakassistent hebben ontwikkeld kunnen partij kiezen, of gewoon hun systeem openzetten voor alle spraakassistenten. De Sonos One slimme luidspreker maakt bijvoorbeeld gebruik van de Alexa functionaliteit. Dat geldt ook voor de Somfy TaHoma, maar Somfy biedt daarnaast ook ondersteuning voor Google Home en ‘bruggen’ zoals IFTTT.
Het is best lastig wanneer jouw IKEA rolgordijn geen zin heeft om te communiceren met jouw Philips Hue verlichting, kies daarom bij voorkeur voor producten met een open karakter.