Geld besparen op kerstcadeaus: 5 belangrijke tips

kerst pakje

Tijdens de feestdagen lopen de uitgaven al snel op. De leuke en gezellige kerstperiode is voor sommigen dan ook een tijd van budgettaire kopzorgen. En dat zou eigenlijk niet mogen. Gelukkig kan je zelf een en ander doen om te besparen op kerstcadeaus. Onderstaande 5 handige tips vergen soms wat extra inspanningen, maar resulteren wel in een fikse besparing.

# 1. Begin op tijd

Je weet heus wel op voorhand dat de kerstperiode eraan zit te komen. Begin dan ook niet op het laatste moment, want wanneer je geen tijd hebt om te zoeken en te vergelijken loop je veel promoties en aanbiedingen mis. Bovendien zijn veel spullen tijdens de kerstperiode net iets duurder dan tijdens de rest van het jaar. Tot slot gaan veel spullen na de kerstperiode ook in de uitverkoop. Wie slim is doet dan al enkele koopjes om ze vervolgens tijdens het volgend kerstfeestje tevoorschijn te toveren. 

# 2. Combineer aankopen

Soms is het slim om aankopen te combineren. Zeker online kan je zo besparen op verzendkosten of kan je via een voordelige staffelkorting zaakjes doen. Ook interessant zijn de zogenoemde kerstpakketten. Dergelijke kerstpakketten bevatten vaak leuke spulletjes die gezamenlijk veel goedkoper worden aangeboden dan wanneer je ze apart zou aanschaffen. Natuurlijk kan je stiekem het kerstpakket in twee kleinere pakketjes verdelen. Dat hoeft niemand te weten.

# 3. Budgettaire afspraken

Zomaar een leuk geschenkje kopen zonder naar het prijskaartje te kijken? Dat doe je maar beter niet. In de eerste plaats omdat jouw neefje dan misschien een duurder cadeau krijgt dan het nichtje. En zo ontstaan kinderruzies. Anderzijds omdat je in de praktijk veel te eenvoudig jouw budget overschrijdt. Stel daarom vooraf een budget op en verdeel het over alle uitgaven. 

Durf daarnaast ook afspraken te maken. Veel kerstgeschenkjes worden enkel en alleen gegeven omdat je zelf iets krijgt: “Ik krijg wat van mijn collega dus ik moet ook iets geven. En uiteraard mag ik de andere collega’s niet met de voeten treden…”  Zo loopt de rekening al snel op, terwijl iedereen met hetzelfde dilemma af te rekenen krijgt. Maak daarom afspraken en spreek eventueel een maximumbudget af. Dat scheelt al snel een slok op een borrel.   

# 4. Gebruik de juiste kredietkaart

Er zijn verschillende kredietkaarten die jou helpen te besparen. Denk aan de zogenaamde cashback kredietkaarten waarmee je een percentage van de aankoopsom terugkrijgt. Meestal kan je zo 1 tot 5% besparen. Dat lijkt niet veel, maar dat loopt al snel op.

Ook interessant zijn de kredietkaarten waarmee je punten spaart. Bij dergelijke kredietkaarten krijg je kortingsbonnen, cadeaucheques en echte cadeaus. Tegen het einde van de kerstperiode heb je zo voldoende punten verzameld voor minimaal één geschenkje. En dat geschenkje kan meteen de kast in voor volgend jaar…

# 5. Koop tweedehands

Net na de feestdagen verschijnen veel kersverse geschenken voor een prikje online. Niet elk geschenk kan nu eenmaal een schot in de roos zijn. Het is dan ook een ideaal moment om koopjes te doen. Maar eigenlijk kan je altijd wel tweedehands geschenkjes kopen. Daar hoeft niks mis mee te zijn. Wil zoonlief een iPhone? Overweeg dan een refurbished toestel. Dat is ook voorzien van een garantie en al veel goedkoper. Maar ga ook eens langs in de Kringloop of surf naar tweedehandswebsites: vaak bespaar je ruim de helft op jouw aankopen. En zo maak je de afvalberg opnieuw een beetje kleiner.



Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.