Cadeau voor hem? 4 wetenschappelijk onderbouwde tips

mannen cadeau

Er bestaan talloze inspiratielijstjes met originele cadeaus die je kan geven, maar pasklare antwoorden zijn er eigenlijk niet. Het beste originele cadeau is per slot van rekening voor iedereen anders.

Daarom vind je hier deze keer geen inspiratie voor mannencadeaus, maar concrete wetenschappelijke tips die je helpen om het beste cadeau voor hem te kiezen. Een aantal van deze tips zag je vast niet aankomen.

Geef mannen wat ze willen

Volgens een onderzoek dat in 2011 in het Journal of Experimental Social Psychology verscheen, moet je mannen gewoon geven waar ze om vragen. Willen ze het nieuwste voetbalspelletje voor hun splinternieuwe PlayStation 5? Kom dan niet met iets anders aandraven. Negeer nooit de verlanglijst van een man want ze zijn gewoon blijer met hun voorstellen dan met je eigen verzinsels. Wil je origineel zijn? Schrijf dan een leuk tekstje in een kaartje of omkader het cadeautje op een leuke manier. Zolang je hem maar geeft waar hij om vraagt.

Geef een nuttig cadeau

Mensen denken vaak dat mannen op zoek zijn naar luxecadeaus. Of ze denken dat mannen op hun verjaardag iets willen krijgen dat ze anders nooit voor zichzelf zouden kopen. Niks is minder waar. Nuttige artikelen worden over het algemeen gewoon beter gewaardeerd. Je koopt dus beter kleding voor hem dan een nodeloos dure, luxueuze fles champagne. 

Dit is overigens slechts een van de asymmetrieën tussen gevers en ontvangers die in een onderzoek van Karl Halvor Teigen en Marina V. G. Olsen werden blootgelegd. Een van de verklaringen achter dit verschil zou zijn dat gevers een veel sterkere neiging hebben om zich conformistisch te gedragen terwijl de ontvanger gewoon op zichzelf focust.

Een belevenis als cadeau

Mannen blijken liever een soort van belevenis cadeau te krijgen dan materiële cadeaus. Dat staat te lezen in een artikel dat in 2018 werd gepubliceerd door Oxford University Press. Ook hier is er sprake van een tegenstelling, want gevers hebben vaak het gevoel dat er een materieel cadeau moet zijn. Zelfs wanneer ze dan toch een belevenis cadeau geven, zullen ze daarbij vaak compulsief toch nog “een kleinigheidje” geven. Maar dat is dus nergens voor nodig. Een ballonvaart, een game-avond met de vrienden of eens samen naar de wellness is zeker een goed idee en daar mag het vervolgens ook ophouden. De belevenis hoeft zelfs geen geld te kosten, zolang het een onvergetelijk moment is. 

Overdrijf niet met het budget

Wat de prijs betreft, is er vooral zoiets als een bovengrens. Geef nooit te dure cadeaus want die worden significant minder goed gewaardeerd. Omdat de ontvanger zich verplicht voelt om in dezelfde prijsklasse een cadeau te geven, speelt het conformisme hier wel een belangrijke rol. De teleurstelling dat hij zelf meer moet uitgeven aan een cadeau voor jou, weegt dan te zwaar door. Uit een onderzoek aan de Tilburg University bleek bijvoorbeeld dat een cadeau van 100 euro duidelijk minder gewaardeerd werd dan een cadeau van 20 euro. Een saillant detail is dat uit dit onderzoek bovendien bleek dat de status van de gever daarbij geen rol speelt. Hier stel je je dan ook uiterst conformistisch op. Geven nonkels altijd cadeaus van 50 euro? Dan doe jij dat ook, zelfs als je duidelijk hoger staat op de sociale ladder. En krijg jij altijd een cadeau van ongeveer 30 euro van je vriend? Dan mag jouw budget niet al te veel hoger liggen.



Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.